Efficiënte tips voor webdesign

Efficiënte tips voor webdesign

Bij het opbouwen van een goede website komt dikwijls veel meer kijken dan je denkt. Je moet denken aan een mooie lay-out, goede inhoud en je mag ook het technische aspect niet vergeten. Wij verzamelden voor jou een aantal tips die je kan toepassen om je website zo efficiënt mogelijk te laten functioneren. Welke webdesign cursus je kan volgen is afhankelijk van de gekozen richting.

Bepaal je strategie

Alvorens je begint met je ontwerp moet je zorgen dat je over een goede strategie beschikt. Want zonder goede strategie kan je ook geen goed design maken. Maak op voorhand een uitgebreide beschrijving van wat je precies met je website wilt bereiken en welke stappen daar precies voor nodig zijn.

Maak een schema

Heb je eenmaal je strategie bepaald, maak dan een schema met de structuur van je website. Dat kan een lijstje zijn met welke onderwerpen je wilt vermelden op je site en hoe je ze precies wilt weergeven en onderverdelen. Bij het aanmaken van een menu en categorieën is het belangrijk dat je met niet te veel subniveaus gaan werken. De bezoeker kan anders het overzicht gemakkelijk kwijtraken.

Zoek een huisstijl

Voor je aan het ontwerp van je site begint, moet je zorgen dat je een huisstijl ontwikkelt. Zoek naar een gepast logo en kleurenpalet.

Daarna kan je al het materiaal gaan verzamelen dat nodig is om je website te ontwerpen zoals foto’s, teksten, stijlen, kleurgebruik enzovoort.

Ontwerpen van de website

Begin je aan het eigenlijke ontwerp van de website, let er dan op dat je de huisstijl frequent gebruikt door bijvoorbeeld op elke pagina het logo te laten terugkomen. Gebruik ook steeds dezelfde kleuren en lettertypes om alles overzichtelijk te houden.Maak ook steeds gebruik van kwalitatieve foto’s en afbeeldingen en lijn alle vlakken goed uit. Door alles schots en scheef te plaatsen krijg je een verwarrend ontwerp. Plaats ook niet alles tegen elkaar aan, maar geef de afbeeldingen en de tekst genoeg ruimte.

Test je ontwerp

Wanneer je klaar bent, test dan uitvoerig je ontwerp. Kijk goed na of alles gebruiksvriendelijk is. Je kan de site bijvoorbeeld aan andere mensen laten zien en vragen wat er eventueel beter zou kunnen.

Besteed aandacht aan de technische kant

Geef ook genoeg aandacht aan de technische aspecten van je website. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je site goed gevonden kan worden door zoekmachines door het toepassen van SEO. Je kan de website zo opstellen dat deze ook toegankelijk is voor mensen met een handicap. Test je website ook steeds op technische fouten.